Isnin, 27 Jun 2011
BINGKA KACANG MERAH
200 gm kacang merah - direbus empuk
225 gm gula
100 gm tepung beras
25 gm tepung hon kwee
1,150 ml santan
2 cawan jagung manis - dalam tin
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah jambu
Cara Menyediakan:
1. Satukan kacang merah, gula, tepung beras, tepung hon kwee, jagung manis dan garam.
2. Adun dengan santan hingga sebati.
3. Bahagikan kepada dua bahagian, satu dibiarkan dalam warna asal dan satu lagi diwarnakan merah jambu.
4. Tuangkan adunan berwarna asal ke dalam acuan yang sudah disapu minyak dan kukus hingga masak.
5. Kemudian tuang pula bahagian yang berwarna merah jambu dan kukus lagi selama 10 minit.
6. Alihkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 220 darjah Celsius terlebih dahulu, dan bakar hingga kuning.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
sedappnyer :)
Catat Ulasan